Friday, July 29, 2011

Sesungguhnya kebaikan itu menghapuskan kejahatan

Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim ada menceritakan perihal seorang Wanita Muumisah (Wanita Pelacur) yang diampunkan dosa-dosanya. Lalu dimasukkan ke dalam syurga hanya kerana memberi minum seekor anjing yang sedang dahaga kehausan.

غفر لامرأة مومسة مرت بكلب على رأس ركي يلهث قال كاد يقتله العطش
 فنـزعت خفها فأوثقته بخمارها فنـزعت له من الماء فغفر لها بذلك

"Di ampun dosa seorang perempuan lacur yang lalu dengan seekor anjing yang berada di atas telaga dan (anjing itu) menghulur (menjelir) lidah (kerana kehausan). Hampir-hampir dahaga itu membunuhnya. Lalu perempuan itu mencabut kasutnyadan diikat kasutnya dengan selendangnya untuk dihulurkan ke dalam telaga. Lalu diangkat air dan diberi minum kepada anjing tersebut. Maka, diampunkan dosa-dosanya dengan perbuatan tersebut."

Hadis ini memberi beberapa pengajaran yang penting untuk kita melihat segala kemungkinan dalam ketentuan Allah S.W.T.

Luasnya rahmat Allah mengatasi murka Allah Taala.

وَرَحْمَتِي وَسِعَتْ كُلَّ شَيْءٍ
"Dan rahmatKu luas meliputi setiap sesuatu"

Secebis kebaikan yang kita lakukan mungkin saja membebaskan kita dari azab serta menghapuskan kejahatan yang telah kita lakukan.

إِنَّ الْحَسَنَاتِ يُذْهِبْنَ السَّـيِّئَاتِ
"Sesungguhnya kebaikan itu menghapuskan kejahatan"

Hukum Menegur 

Jika mereka adalah orang yang bukan bawah tanggungan kita seperti kawan2 dan atau orang ramai maka hukum menegur atau menasihat tentang kesalahannya itu adalah fardu kifayah. Jika mereka tidak endah atau tidak mempedulikan dengan teguran kita itu, maka terlepaslah sudah tanggung jawab kita menegur mereka kerana kewajipan tersebut akan di teruskan oleh orang lain pula.

TETAPI.....

Firman Allah S.W.T, surah Thaha ayat 44 yang bermaksud;

‘‘Berbicaralah kalian berdua kepadanya (Firaun) dengan kata-kata yang lemah lembut, mudah-mudahan ia ingat atau takut.”
Jika dengan Firaun pun Allah perintahkan para nabi bercakap dengan lemah lembut, apatah lagi kita sesama Islam. Ertinya Allah tidak suka jika kita bercakap atau berhujah mengikut perasaan semata-mata.

Rasulullah s.a.w bersabda,

‘‘Percakapan orang yang berakal muncul dari balik hati nuraninya. Maka ketika hendak berbicara, terlebih dahulu ia kembali pada nuraninya. Apabila ada manfaat baginya, dia harus bercakap dan apabila ia boleh mendatangkan keburukan, maka dia hendaklah tidak melafazkannya. Sesungguhnya hati orang yang bodoh berada di mulut, ia berbicara sesuai apa sahaja yang dia mahukan’’.
Sejak dua menjak ni aku rasa cm xde mood.. lg2 keje kat tempat baru.. banyak benda nak kene belajar, dengan anak tetiba demam selesama..mmg kurang  rest sgt2.. tadi balik je keje..masuk2 kete nampak paper ari ni... selak punya selak..nampak la gambar ni.. nak menitik air mata aku pikir kan kalau itu adalah aku dan anak dalam peganggan tu adalah Tareef Riezqy...

Seksanya hidup orang2 Somalia.. dari aku kecik sampai la aku dah tua aku dgr cerita sedih je pasal diorg ni.. 
Bukan ape.. Aku terpikir..tiap saat aku asyik mengeluh...tiap saat aku asyik merungut... tp rupa2nya ada orang yang lagi terseksa idop mereka daripada aku.. apa la beratnya masalah aku kalau nak dibandingkan dengan apa yg mereka harungi... macam xnampak jalan penyelesaian..hanya mampu berdoa..mengharap agar ade keajaiban yang berlaku dari Allah.. 


Di saat aku selalu membazirkan sebutir nasi dipinggan..mereka? Agaknya ape la Hikmah disebalik azab yang mereka lalui skarang ni kan.. aku sedih bila kenangkan ape la nasib kanak2..kenapa diorg stil nak mengandung n nak beranak kalau tau ape kesan nya? mungkin mereka xde didikan yg lebih terperinci.

Ya Allah Ya Tuhan ku... Engkau berikan la sedikit kenikmatan hidup kepada mereka sama seperti apa yang telah Engkau berikan kepada ku, sesungguhnya aku mengetahui bahawa Engkau pencipta yang Maha menyanyangi.. Maha adil..Maha mengetahui...Amin

Wednesday, July 6, 2011

Bersih ke?

Salam korang semua.. ;)

Hari ni letih gile.. nk aku syer kan ngan korang..pagi tadi mase nk p kerja, jemmmmm mak aiii gile panjang kat kesas..kat bandar sunway pon jem gak..road block sane sini bersepak..kekadang pikir ape kejadahnye buat road block pg2 bute org nak p kerja..kasi panas je..yela kang kalau sampai opis lambat kang bg alasan jalan jem ade road block agak2 bos leh accept ke? huhuhuhuh.. tp bile dipikir2 balik..patut plak..bile aku dgr budak2 opis kecoh2 pasal "perhimpunan bersih" 9 July ni??? nape la nak rusuh sane sini..nk bermogok sane sini..keadaan negara kite skang kan dah aman..kalau ade kecoh2 macam ni..

org luar dok memerhati tu..ade je pihak2 yang tak bertanggungjawab akan cube ambik kesempatan.. kepada yg bekerluarga plak..pikir2 la anak bini kat umah.. aku takut..aku takut tgk negara2 luar yg xtenteram..bunuh sane sini..mayat berteraburan.. kanak2 yg kurang makan..negara jd mundur n miskin.. ape la yg kite dapat? 

Aku sebenarnye xpaham pon sgt pasal perhimpunan bersih ni..dok dgr org2 ckp cm tu la..bukan xberminat nk ambik tau hal negara sendiri..tp kalau aku ambik tau aku jd pobia...pobia takut kite akan jadi negara seterusnye mcm negara2 lain yg kucar kacir..xbebas..idup dalam ketakutan..

Wednesday, June 29, 2011

Bola sepak sekarang?

Salam all.. :) lama gile aku xmencarut ket sini..huhuhu..oppps..mencoret la..bukan mencarut..xbaikkk.. Baru je abis tengok bola Malaysia Vs Chiness Taipei..huhuhu betul ke ejaan tu..bukan pe..aku ni dalam golongan org2 yang memang xminat bola langsung..tp sejak dua menjak ni aku tgk team Malaysia semakin bagus plak.. 

Mungkin dah ade semangat baru kot kan.. kalau dulu dgr je ade game malaysia..aku buat derk jerk..tp skang ni kami sekeluarga berkumpul ramai2 semate2 nak tgk bola same2..

Walaupon penat..aku layan gak..pendapat korang cm mane??? betul ke rentak permainan diorg dh berubah..ke semangat baru? hihikhikhik..xpandai nk bg komen pasal bola2 ni.. pape pon Maju La SUKAN untuk negara ku MALAYSIA ;)

Tuesday, May 24, 2011

Kawin Lambat?

Salam korang..



Hari ni topik kat Hot Fm pasal kawin lambat.. erm pendapat korang kan nape kes cam ni terjadi dan rekod nye digolongi oleh kaum HAWA.. dulu aku pon nyaris2 gak kot kawin lambat.. penhujung umur 25 nk masuk umur 26 mak bapak aku dah set kan time untuk aku kawin.. nape erk? huhuhu.. padahal mcm muda lagi.. hakikatnye aku plan mula2 nak kawin umur 28..tp diorg cakap lambat sangat.. lagi2 adik aku dah 'langkah bendul'.. 

Mungkin sikap/sifat seseorang tetambah anak perempuan, membuatkan famili risau kalau kawin lambat2 sangt.. so soalan2 yg slalu keluar.."bile nak kawin" "bila nk kawin" tp bg aku kalau lelaki kawin lambat xpe lg kot.. mcm x pelik jerk..tp kalau perempuan yg kawin lambat..mcm2 suare keluar "x laku la tu".. "hantaran mahal la tu".. "demand la tu" erm..mcm2.. tp hakikat sebenarnye adalah.. JODOH di tangan Tuhan kan.. kalau beriye seting bile nak kawin tpp bile dah tiba mase nye kalau xde Jodoh, xjadi gak kan.. contoh nye "Bercinta" beriye nak rak bercinte...tp x semestinye ke jinjang pelamin kan... bg aku Jodoh tu adalah RAHSIA Tuhan.. hanya Dia yg tau rahsia disebalik Jodoh yang ditakdirkan untuk kita.. 

Oleh itu hargai la pasangan kite sebaik-baiknya kan.. cuba perbaiki keadaan/masalah di dalam hubungan.. bukan bila ada masalah terus cari lain..yela xsemestinye 'yg lain' tu xde  masalah kan..xde manusia yg Tuhan jadi kan sebagai Insan yg sempurna.. Kita lemah..lemah dr segala aspek..tp kite juga ade kelebihan masing-masing.. indahnya ciptaan Tuhan ;)

Last Day!

Salam semua..

Hari ni adalah hari terahir aku kat company aku keje skang ni..agak sayang coz dah lame keje kan..tp tu la nak xnak kite kene berhijrah untuk sesuatu yang lebih menjamin masa depan. Erm..aku start kat company baru tu 1st of June ni.. hopefully semua seperti yang dirancangkan..berjalan dgn lancar.. yela company baru mesti akan jumpe environment dan cara kerja yang semua serba baru.

walaupon offer yg aku dapat xsetinggi mana pon tp sekurang2nya untuk long term service nampak gak la sinarnya kan.. mcm2 yg dia provide untuk permanent staf, jgn janji  mase interview jerk..harap2 xmcm tu.. erm..dah xnk tukar2 kerja lagi..maklum la umur semakin meningkat..nyesal xsambung blaja dulu..huhhuhu.. ini la lumrah kehidupan..nak xnak kite terpaksa gak harunginya.. aku nak jadi insan berguna! nk jadi yg lebih baik.. semoga perjalanan hidup aku seterusnye ini mendapat berkat Allah S.W.T.. amin..

Friday, May 20, 2011

Nur Kasih!

Salam semua..

Agak mengejutkan pagi tadi my hubby soh aku booking tiket Nur Kasih?! bile plak dia ni suke tgk movie? setahu aku kalau aku ajak p tgk wayang, ade je alasan dia..ramai orang la..malas la..xsuke la..xde mood la.. tetibe td on the way nk p koje dia boleh plak cite pasal cite Nur Kasih? isshh pls la.. Hahahahah..

Dulu penah gak tgk cite ni..tu pon ulangan, sbb dgr cite ramai sgt suke cite ni..tp xde la sampai nak tgk lagi..mungkin ada la kot keunikannye..cume aku xminat la plak.. n aku terpikir gak, golongan umur berapa erk yg suke tgk cite ni..maybe yg dah berkawin kot.. xtau la..huhuhuhu


Dari aku tgk Nur Kasih..baik aku layan Kungfu Panda..Hahahahhaha lagi LAYAN..

Thursday, May 19, 2011

Dunia..dunia..next will be ur country!

Salam semua..

Lame xupdate blog, lepas je kes blogger dok upgrate tu..tapi ari ni nak cite pasal 'sumpah'..bukan pe sejak akhir2 ni aku tengok, perkataan sumpah2 atas nama Allah ni dah macam di jadikan bahan permainan plak..sesikit sumpah..sesikit sumpah..pasal kes liwat ekhem2 tu plak..si penuduh siap buat sumpah laknat..dan ape yg aku dapat dr info bahawa "sumpah laknat dengan nama Allah hanya wujud untuk urusan suami isteri, iaitu apabila suami menuduh isteri mereka berzina"..

walaupon begitu, jika yg didakwa tidak mahu mengangkat sumpah laknat, yg didakwa tidak la boleh hanya duduk diam dan tidak memberikan sebarang hujah balas. di petik dari (Al-Mabsut, Al-Sarakhsi)

Jadi, dalam perkembangan mana-mana kes liwat, pelaku tidak wajib membalas dengan bersumpah kerana sumpah laknat itu tidak sah. Sesiapa yang menyebarkan tuduhan zina itu akan tertanggung ke atasnya hukuman ‘qazaf’, yang walaupun tidak dilaksana di dunia, bakal menyusahkan di akhirat.

Justeru, dalam beberapa kes yang berlaku di negara kita, secara peribadi, pelaku yang dituduh itu hanya perlu bersumpah biasa dengan nama Allah SWT, sekali gus menafikan pembabitan mereka dalam tuduhan dibuat.
Ini kerana, membiarkan tuduhan itu menjadi tanda tanya akan mengundang mudarat lebih besar, sama juga seperti membalas sumpah itu yang juga bakal memberi kesan yang juga sangat besar.

sebelum ni kecoh pasal kes liwat..skang ni kecoh pasal nak jadikan agama kritian sebagai agama rasmi.. aku takut negara kite yg aman damai ni..sedikit2 jadi huru hara mcm negara luar.. bayangkan la kalau dah rusuh sane sini...berebut makanan..kesian kanak2 yg kurus kering mcm xmkn..tembak sane sini..mati katak sane sini..xboleh keluar..kalau lah sikap mentality rakyat negara kita xberubah..mungkin kita adalah waris yg seterusnya seperti di bawah, sila la hayati kawan2














Rase TAKUT..SERAM.. n menitik air mate ni kalau tgk keadaan negara2 luar.. ;(
 

Thursday, May 12, 2011

Kisah alam MAYA



 Assalammualaikum korang semua ;)


Erm..nak tanye..Semua yg korang kenal secare online ni atau diri korang sendiri,jujur ke? Kenapa kebanyakkannye org2 di alam maya ni banyak yg kelentong dr yg betul? Korang penah lalui? Sama ade di tipu atau korang yg menipu? Huhuhu..
Cerita pasal alam maya ni..teringat zaman pas je aku abis spm.. time tu ngah glamour MIRC.. kebetulan pas je abis spm tu x de bende nak buat..so aku n kawan aku ni p la keje part time kat cc ( Cyber café ) seriously idop time tu enjoy..hihih.. tp tu la org ckp..salah langkah ngan dunia alam maya ni idop kite pon ke LAUT la perginye..kan? alhamdulilah semua kawan2 yg aku kenal time tu baik2 belaka..buktinya sampai skarang..rasenye dah dekat 9tahun kami kenal kami still contact2.. walaupon dah xberjumpe cam dulu2 p gathering/gigs n sebagainye.. huhuhu.. channel yg aku kenal time tu #Gengster ;) bile sebut je rase cm nak senyum teringat zaman hingusan.. hahaha..
Bile kawan2 semua berkumpul mai KL, ape lg overnight sesame..xtdo pon..melepak..berborak..mengorat dan sebagainye ;) pastu kalau esoknye keje..mate dah kelabu taek anjing menahan ngantok..time tu CINTA MOnYET..cinta Beruk..semua ade la.. hahaha..
Mase pon berlalu..pastu wujud plak Myspace..kat cini la aku jumpe kekasih ati yg merangkap suami ku sekarang.. ;) kebetulan family kami kenal satu same lain..nk dipendekkan cite..kami ditunangkan dan kawin n skarang dah pon ade sorang HERO.. ;)
Skang ni glamour plak ngan Facebook n Twitter.. zaman makin ari makin canggih dan berteknologi.. agak2 zaman anak2 kite nanti cam mane la plak teknologi diorg kan?   
maybe kete dah terbang dh time ni


ni design kereta api akan datang

ni plak komputer akan datang..ko tekan2 la meja tu je..huhu

ni lak telipon..xpyh sakit12 ibu jari dok tekan..ni pakai kaki pon blh..hahha

hahhahaa..ni pulak maybe makluk yg akan berleluasa kot time tu

sakit angau!

sebelum adalah GEMUK selepas adalah SLIM river









Salam semua..
Hari ni nak bergosip plak..biase la perempuan kalau xbergosip tak sah kan.. hahaha.. bukan pe saje melepaskan rase tension dalam otak aku ni..so aku pon mencoret la kejap kat cini huhu..
Korang rase ape sebabnye seseorang tu yg dulu baik, sopan santun penyanyang tetibe bila dah glamour atau bile dah cun dan digilai ramai, dia berubah? Walaupon dah bersuami dan beranak pinak.. huhuhu.. bukan pe, sejak dua menjak ni aku rase bayak sangat la kes yg aku jumpe, si isteri mengandungkan anak kekasih la..pastu dulu xglamour..xcantik then tetibe kawan plak ngan kawan yg vogue terus berubah..nak vogue gak kan..bile dah cun..tinggal anak/suami.. bukan nak kutuk kaum sendiri..cume sejak dua menjak ni macam2 kerenah kaum hawa yg aku Nampak.. semoga kite dijauhkan dr semua tu..amin ;)

al-kisahnye..aku bace la metro td..cite pasal Saidah..kakak siti nurhaliza tu.. mase proses perbicaraan dia kat mahkamah.. dia cakap kat hakim :-

"Isteri saya sakit...sakit angau, jika tiada gangguan orang ketiga kami boleh berbaik,”

“Sudah bermacam cara saya buat untuk kami berbaik. Keluarga juga tidak percaya daripada seorang wanita lemah-lembut dia (Saida) menjadi tidak bertanggungjawab. Saya sendiri berjumpa Saida bersama lelaki itu dalam sebuah kereta di Balakong. Saya tanya lelaki itu sama ada mengetahui Saida isteri saya.


“Apabila ditanya kepada Saida untuk apa berada di dalam kereta itu, dia memaklumkan mahu memulangkan telefon bimbit. Saya rampas telefon bimbit dan menemui SMS mengandungi perkataan ‘sayang’, ‘rindu’, dan ‘I Love You’ (Saya cinta awak). Dia keluar rumah tanpa izin saya,” 

huhuhu..biarla diorg ngan masalah diorang kan.. yg penting kepada kawan2 ku yg sudah pon berumah tangga..dan peringatan kepada aku gak, selagi kite boleh jaga perkahwinan kita ni jaga la sebaik²nya kan.. kalau cantik/cun xkekal semua tu..yg kekal dalaman kite kan.. yg berlum berkawin pon same..baik lelaki atau perempuan, pilih la pasangan tu yg suci dalaman dia..bukan muke suci dari jerawat je k.. ;)

Hukum wasiat organ badan

Salam korang semua..

Rasenya ramai yg dah tau kot ape hukum menderma/mewasiatkan organ badan korang selepas kematian. tapi aku still lagi dok dgr suare2 org dok bertanye²..maybe ade yg was².. aku sendiri pon kekadang tertanya²..so pagi ni, dengan rajinnye aku pon search la pakcik google kite..keputusannye ialah.. 

ISLAM membenarkan pemindahan organ seperti hati, buah pinggang, kornea mata dan jantung daripada penderma sama ada yang masih hidup atau yang sudah meninggal dunia kepada pesakit.

Dengan pemindahan organ terbabit mungkin dapat menyembuhkan pesakit atau menyelamatkan nyawanya. Beberapa perkara perlu diberi perhatian antaranya keselamatan serta kemudaratan kepada penderma dan pesakit.

Syarat asas rawatan ialah ia satu-satu rawatan yang boleh menyelamatkan pesakit, peratus kejayaannya tinggi, penderma bersetuju sebelum kematiannya dan persetujuan pesakit. 

OPppss.. tapi bagi penderma yang masih hidup tidak harus bagi mereka untuk menderma organ kerana boleh memberi kemudaratan kepada dirinya serta kepada mereka yang mempunyai hak ke atasnya seperti suami/isteri.

So xsalah la kan kalau kite p daftar nama kite untuk penderma organ selepas meninggal nanti.. paling tidak kite dapat gak bantu pesakit yg betul² memerlukannya untuk meneruskan perjuangan mereka kat BUMI yg indah ini.. 

Bagi aku, banyak2 sakit..aku takut sgt Sakit Buah Pinggang, Kerosakan buah pinggang adalah masalah yang progresif. Ia tidak boleh disembuhkan dengan hanya memakan ubat. Rawatan ketika ini ialah dialisis (haemodialisis dan peritoneal dialisis), selain pemindahan organ.
ni la proses dialisis yg akan dijalani oleh pesakit buah pinggang

Ha ni pic buah pingang kite..korang bezakan la
eee..takut kan
Bile aku slalu tgk bos aku balik dari dialisis..Ya Allah seksanya dia..tebuk sane tebuk sini.. So mari la kite same2 menjaga kesihatan..rajin kan senaman n kurangkan lah makanan yg xbaik tu.. ;)

Wednesday, May 4, 2011

Salah ke kalau aku terkentut?

Salam..

Hai korang..ntah ape topik mental la ni..ade ke pasal kentut? hahahah..

Kisah nya bermula macam ni.. semalm aku lalu Bus Stop yg aku slalu lepak tunggu bus dulu mase ngah study lg.. pastu ade la one day tu memang ramai gila umat yang menunggu bus.. kebetulan lak time tu aku sakit perut sgt2.. hahahah.. ntah macam mane aku leh terkentut.. tp x bunyik.. kebetulan ada pakcik cine dok berdiri sebelah aku..dia plak xbg pape reaksi busuk ke ape ke..dia diam je sambil kusyuk menunggu bus.. tp org2 belakang aku dah bunyik2 la ckp ' sape kentut ni?sape kentut ni ?' Kecoh gak time tu..yg ngah berdiri time tu ngam2 aku ngan uncle cine tu je.. dh uncle tu cam xde reaksi atau deria bau..aku dgn selambe buat2 tutup idong..sambil usha2 pakcik cina tu.. konon2 pakcik tu la kentut bukan aku... hahahahhaha.. agak jahat aku menjadi kan pakcik tu sebagai mangsa keadaan.. maap ye pakcik aku xsengaja time tu..

Maap kan aku pakcik..aku terpakse..hahaha.. tp sebenarnye kalau korang nak tau.. kalau korang ada masalah xkentut itu adalah masalah kesihatan.. 

Dalam definisi perubatan, kentut adalah sebahagian daripada lebihan gas dalam perut atau usus. Ada kala lebihan gas ini menyebabkan anda berasa tidak selesa seperti perut kembung, sendawa atau kentut. Kebanyakan orang melepaskan gas berlebihan ini 14 kali sehari, tidak kiralah sama ada sebagai kentut atau sendawa. 

So kawan².. mari la kite same2 mengentut.. huhuhuuhuhu

Bodohnya seseorang boleh dilihat dr percakapannya..


Salam semua..

Korang penah tak, di tegur dengan seseorang tapi dalam cara yang salah? Yela kan kalau yg tegur tu family kite sendiri dengan nada yg kasar xapa lg sebb family kite lebih tahu siapa sebenarnya diri kite.. tp dengan org sekeliling? Atau kawan² di alam maya ni?
Al-kisahnya kan aku ternampak la sorang mamat ni, dia tegur sorang minah ni yg dia sendiri pon ntah kenal ke x.. tp ayat dia mmg kasar gile..n bile aku baca komen² dia.. ala² org jahil yg belagak bijak pon iye.. yela bila aku tegur mamat tu dgn cara baik, dgn² aku mamat tu bodoh² kan.. tp kite xblh cepat melatahkan.. biar la dia dengan peragai dia.. xtau la dia dh kawin ke blom..tp aku rase kalau mulut cm tu..xtau la sape tuan empunya suami/pakwe tu.. sian makwe/isteri dia kan..
 Aku xde niat pon nak sokong sesape..Cuma tegur tu biar la dengan cara nya..bukan dengan seakan2 memalukan atau mengherdik seseorang.. sedang kan terkandung dalam al-Quran melalui perintah Allah kepada Nabi Musa dan Nabi Harun untuk berkata lembut kepada Firaun seperti mana firman-Nya dalam surah Thaha ayat 44 yang bermaksud;

‘‘Berbicaralah kalian berdua kepadanya (Firaun) dengan kata-kata yang lemah lembut, mudah-mudahan ia ingat atau takut.”
Jika dengan Firaun pun Allah perintahkan para nabi bercakap dengan lemah lembut, apatah lagi kita sesame Islam. Ertinya Allah tidak suka jika kita bercakap atau berhujah mengikut perasaan semata-mata.

Rasulullah s.a.w bersabda,

‘‘Percakapan orang yang berakal muncul dari balik hati nuraninya. Maka ketika hendak berbicara, terlebih dahulu ia kembali pada nuraninya. Apabila ada manfaat baginya, dia harus bercakap dan apabila ia boleh mendatangkan keburukan, maka dia hendaklah tidak melafazkannya. Sesungguhnya hati orang yang bodoh berada di mulut, ia berbicara sesuai apa sahaja yang dia mahukan’’.

Kesimpulannya, dalam apa juga yang kita lakukan berkaitan dengan lidah yang melahirkan kata-kata kita harus berhati-hati, tidak kiralah sama ada ia teguran, pujian, kenyataan atau berhujah.

So sebelum buat sesuatu, pikir2 kan la kesannya kepada diri sendiri mahu pon pada orang lain kan.. ;)

Tuesday, May 3, 2011

Pepijat cum Bed Bug!



Cuti minggu lepas aku balik kota damansara, umah mak aku.. niat nk tdo sane sampai ari isnin terhapus apabila rumah mak aku di serang PEPIJAT… agak seksa n xblh tdo langsung.. sian si Riezqy anak aku sbb abis punggung dia merah² dikerjakan si PIJAT..sian dia xleh tdo.. 
Mak aku ckp kes ni dh dkt sebulan, n berpunca dari beg anak jiran yg mak aku jaga tu..tiap² pagi mak dia anta anak dia, dia akan supply 2 ke 3 ekor pijat yg kelaparan berserta dalam beg pempers n baju² anak dia.. 
Mak aku pon dh cube explain kat mak budak tu..tp mak budak tu ckp dia pon xtau cm mane nak bunuh pijat yg ade tu coz dia ckp lg bunuh lg ramai ahli kelurga sang pepijat ni.. so pagi ni aku pon try la search internet cm mane nak ilangkan pepijat ni kan.. sian kat adik2 aku..abis satu badan digarunye dh mcm ape ntah..
Apa yg aku dapat cara² nk bunuh/halau/seksa dan sebagainye..adalah seperti berikot :
1.  Anda hanya perlu mematahkan beberapa dahan kecil (termasuk daun) pokok durian belanda dan letakkan di bawah tilam dan bantal tempat anda tidur. Biarkan daun itu hingga kering dan digantikan dengan yang baru. InsyaAllah Pepijat tidak akan datang lagi.  ( mane plak aku nk cr pokok durian belanda..akan dipertimbangkan cadangan ini )

2.   Dapatkan daun pandan (cari daun yang agak besar dan tua) supaya berkesan untuk menghilangkan terus pepijat itu. Letakkan di semua tempat pembiakannya dan kawasan yang berpotensi untuk pembiakan.

3.  Dapatkan minyak serai wangi. Sembur ke tempat yang dibiaki pijat.

4.  tumbuk bawang putuih dan letak kat di tempat yg ada pijat tu

Cuci n jemor segala tilam n bantal pon mak aku dh buat..tp tetap gak byk bende alah ni.. Pepijat juga meninggalkan kesan gatal sampai berhari2 ok.. mmg seksa.. Then search punye search aku dapat satu TIPS baik punye.. dia ckp semburkan TInner pada tempat2 pembiakkan PEPIJAT ni.. InsyaAllah arwah la dia.. so balik ni aku nk soh mak aku try..Semoga mak aku berjay MENGHAPUSKAN semua ahli keluarga si PEPIJAT atau ‘syaitan kecil’ ni.. huhuhu

p/s: kepada pepijat diluar sane, untuk menggelakkan kaum korang tertukarlah Piramid makanan korang seperti hanya memakan daun ke..roti ke..biskut ke..tea ais ke..ni darah org gak ko nk bedal