Tak tahu cm mane leh terkeluar pasal topik ni.. ni gara² aku dok mencari rezepi cam mane nk buat burger sendiri kan..last² aku terjumpe 1 artikel tentang pembuatan daging burger kat malaysia ni dicampur dengan khinzir? huhh.. OMG huhuhuhu.. nak tau ape artikel yg aku dapat.. meh tgk bawah ni
MINTAK TOLONG SEMUA KAWAN-KAWAN BACA NI SAMPAI HABIS Kes macam ni bukan kes baru. Memang betul cakap Cina tu! daging ayam dan lembu tak cukup lemak untuk membentuk apa-apa shape. Jika sebarang proses tidak menggunakan lemak khinzir, ia senang pecah. Berdasarkan pengalaman saya dalam industri memproses makanan, boleh dikatakan semua product dari oversea yg bertanda halal sebenarnya tidak halal. Bagi mereka haram itu pork iaitu daging khinzir manakala pork product yg lain seperti lard (minyak khinzir), pork fat(lemak khinzir), ham(ini asal nama hamburger) dan bacon (hirisan nipis daging khinzir yg biasa serve during breakfast), pork instestine(perut khinzir) dll tidak apa bagi Muslim. Saya pernah bekerja di Hotel terkenal di KL, di situ terdapat satu BUTCHER Dept.... 1. Semua jenis sausage menggunakan pork casing. Pork casing adalah saluran usus yg digunakan sebagai kulit sausage. Semua ingredients untuk sausage diblend bersama pork fat untuk membuat sausage itu firm dan tak mudah break. Jadi kalau sausage itu Chicken or beef still contain pork. 2. Pork fat juga digunakan dalam proses membuat turkey roll,chicken roll, meatloft, pastrami dan salami. Benda ni semua boleh didapati di supermarket dan digunakan secara meluas sebagai toping PIZZA. 3. Bagi sesiapa yg suka makan buffet.. cold cuts yg disusun lawa-lawa pada buffet table seperti Terrine dan Pate pun ada lemak khinzir. Salah seorang kawan telah menceritakan kepada saya ini, Bapanya adalah seorang pekerja TNB bahagian pembaik pulih bekalan elektrik. Pada satu hari bapanya bertugas membetulkan bekalan elektirk di kawasan Jenjarum Banting. Semasa pekerja-pekerja lain sedang melakukan kerja-kerja pembaikan pulih bekalan, beliau telah merayau-rayau di kawasan sekitar. Setiap pekerja pembaiki pulih bekalan TNB mempunyai kebenaran memasuki kawasan yang melibatkan penggunaan elektrik, jadi secara tidak sengaja beliau telah memasuki sebuah kilang memproses makanan,dilihatnya daging-daging ayam berlongok-longok. Kemudian daging-daging khinzir berlongok-longok disebelahan. . Rupa-rupanya kilang tersebut membuat burger dan daging- daging ayam dan khinzir tersebut dicampur dan digaul bersama kemudian dij adik an burger.. Beliau telah bertanya kepada tokeh tersebut mengapa dicampurkan daging khinzir dengan daging ayam! Tokeh tersebut berkata kalau tak campur burger yang hendak dibuat susah untuk melekat dan dibentuk. Dengan mencampurkan daging ayam dan khinzir burger mudah dibentuk. Katanya lagi, burger ini tidak dijual terus kepada orang Melayu. Tapi jika mana-mana supplier yang tak cukup stok akan ambil burger daripada kilang tersebut. Lu ingat itu supplier cukup ka u ntuk supply satu Malaysia (Tak tahu supplier mana yang ambil dari dia). Tokeh tersebut siap kata "SIAPA KATA MELAYU TAK MAKAN khinzir", menyirap darah bapanya Balik tu dia buat aduan di JAIS. Bila JAIS buat serbuan tak ada apa-apa yang jumpa,kilang tersebut pun takde. Mungkin dah pindah bila menyedari ada orang melayu dah tahu aktiviti beliau. |
Aku dh padam nama hotel tu..takut la menganggu mane² pihak..sesape nak tau leh private msg aku..huhuhuh.. xtau la betul ke x kan.. aku just ternampak forum tersebut n share ngan korang semua.. Tapi kita xblh nak timbulkan pape was² tanpa ape² fakta yang menyokong statment tu kan..so angap je la semua yg di atas just pendapat individual..
Ramuan dan aspek pemakanan yang sebenarnya mengenai burger ialah :
"Walaupun terdapat implikasi daging khinzir (ham) pada nama "hamburger", namun hamburger komersial tidak mengandungi daging khinzir atau sebarang produk khinzir. Secara etimologi, nama bandar Hamburgbahasa Jerman tiada kena-mengena langsung dengan "ham" dan hanya kebetulan sahaja membawa kaitan demikian dalam bahasa Inggeris. dalam
Bahan utamanya ialah daging lembu kisar, walaupun kadang-kadang sedikit rempah turut ditambah dalam pembuatan daging burger, oleh itu ia juga dikenali sebagai "burger lembu". Ada yang menyediakan dagingburger tersebut dengan telur, habuk roti, bawang ataupun campuran sup bawang, sos Worcestershire (juga dikenali sebagai kicap burger), parsli dan ramuan lain. Hamburger dengan sos Thousand Island juga menjadi semakin popular, contohnya burger Big Mac McDonald's yang juga mempunyai versi sos Thousand Island.
Beberapa tahun kebelakangan ini menyaksikan pertambahan populariti burger "jenis baru" sebagai alternatif kepada burger daging. Antaranya termasuklah burger ayam, burger ayam belanda, burger arnab, burgerrusa, burger kerbau dan burger burung unta. "
Sekian terima kasih kerana sudi baca n bukak page ni.. HEHEHEHEHHE... daaaaaaaaaa u olllsss ;)
No comments:
Post a Comment