Wednesday, April 13, 2011

Injection

Assalamualaikum..

Pagi ni lawak betol..ntah kenapa la aku mamai sgt.. Pagi² datang je opis.. p la pantry nk buat air..ambik cawan..letak milo..
bukak paip tadah air panas.. bukak paip ko..bukan p water dispenser.. tadah air paip plak..dh penuh cwn..kacau2..br sedar air paip sbb milo xmo larut..adeih..ni alkisah semlm kurang tdo la ni.

Semalam p injection n check up untuk Riezqy 6 Bulan kt KPJ Smc dgn Doc Hoe.. nk kongsi sikit pasal injection ngan korang.. table bawah ni aku dapat dr link http://id.wikipedia.org, tp kebanyakkan yg aku tgk mmg cm ni la schedule injection bagi bayi.

Umur

Vaksin

Keterangan

Saat lahir

Hepatitis B-1

HB-1 harus diberikan dalam waktu 12 jam setelah lahir, dilanjutkan pada umur 1 dan 6 bulan. Apabila status HbsAg-B ibu positif, dalam waktu 12 jam setelah lahir diberikan HBlg 0,5 ml bersamaan dengan vaksin HB-1. Apabila semula status HbsAg ibu tidak diketahui dan ternyata dalam perjalanan selanjutnya diketahui bahwa ibu HbsAg positif maka masih dapat diberikan HBlg 0,5 ml sebelum bayi berumur 7 hari.

Polio-0

Polio-0 diberikan ketika lahir. Untuk bayi yang lahir di RB/RS polio oral diberikan saat bayi dipulangkan (untuk menghindari transmisi virus vaksin kepada bayi lain)

0-2 bulan

BCG

BCG dapat diberikan sejak lahir. Apabila BCG akan diberikan pada umur > 3 bulan sebaiknya dilakukan uji tuberkulin terlebih dahulu dan BCG diberikan apabila uji tuberkulin negatif.

1 bulan

Hepatitis B-2

Hb-2 diberikan pada umur 1 bulan, interval HB-1 dan HB-2 adalah 1 bulan.

2 bulan

DTP-1

DTP-1 diberikan pada umur lebih dari 6 minggu, dapat dipergunakan DTwp atau DTap. DTP-1 diberikan secara kombinasi dengan Hib-1 (PRP-T)

Hib-1

Hib-1 diberikan mulai umur 2 bulan dengan interval 2 bulan. Hib-1 dapat diberikan secara terpisah atau dikombinasikan dengan DTP-1.

Polio-1

Polio-1 dapat diberikan bersamaan dengan DTP-1

4 bulan

DTP-2

DTP-2 (DTwp atau DTap) dapat diberikan secara terpisah atau dikombinasikan dengan Hib-2 (PRP-T).

Hib-2

Hib-2 dapat diberikan terpisah atau dikombinasikan dengan DTP-2

Polio-2

Polio-2 diberikan bersamaan dengan DTP-2

6 bulan

DTP-3

DTP-3 dapat diberikan terpisah atau dikombinasikan dengan Hib-3 (PRP-T).

Hib-3

Apabila mempergunakan Hib-OMP, Hib-3 pada umur 6 bulan tidak perlu diberikan.

Polio-3

Polio-3 diberikan bersamaan dengan DTP-3

Hepatitis B-3

HB-3 diberikan umur 6 bulan. Untuk mendapatkan respons imun optimal, interval HB-2 dan HB-3 minimal 2 bulan, terbaik 5 bulan.


Ok mase Riezqy plak.. untuk umur 3,4 dan 5 bulan dia dpt injection 3 serangkai.. sama macam jadual atas tu..untuk 2,4 dan 6 bulan.. Ramai tanya aku napa anak aku ada injection untuk 4 bulan..so ni la jawapan nya..yg jadual atas ni xade injection untuk 5 bulan..sama je aku rase..cuma yg membezakan dos yang diberikan mungkin diberikan sekali atau diasingkan.. sbb bila aku lihat kat jadual tu..Riezqy dah dapat injection untuk 6 bulan DTP-3, Hib-3 dan polio-3 mase 5 bulan..Hepatitis B-3 saja yang diberikan mase dia 6 bulan.. so ini la kesimpulannya.. Next injection docto ckp mai lepas dia setahun..maknenya bulan 10 nanti.. tp kalau aku mau injection tambahan boleh la mai nex month..tu nanti la aku pikir..huhuhuh..maklum la skang ni mcm² penyakit.. aduss

Petikan dari sumber Persatuan Pediatrik Malaysia :

“ Oleh kerana publisiti negatif tentang vaksin, Negara Jepun telah berhenti penggunaannya pada tahun 1975, Berikutan ini terdapat 13,000 kes batuk kokol serta 113 kematian. Tetapi sebelum vaksin ini diberhentikan oleh Negara Jepun tidak terdapat seorang kanak² yang mati akibat vaksin yang diberikan . Ini jelas kebaikan menerima vaksin dapat mengatasi segala kesan sampinganya.

Dan sehingga kini tiada 1 bukti kukuh pun yang dapat mengaitkan vaksin kanak² dengan penyakit autism, kecederaan otak ataupun gangguan perilaku. ”

Sememangnya ajal maut di tangan Tuhan, kita hanya cuba untuk mencegahnya.


No comments: